5 dôvodov prečo fotokniha od Saal Digital

Nedalo mi to a ako už mnoho iných fotografov predo mnou, aj ja som vyskúšal tlač fotoknihy od firmy Saal Digital. Nemecká firma s českou pobočkou usporiadala akciu pre fotografov a blogerov, v ktorej ponúka tlač fotoknihy do ceny 1200 Kč, za napísanie krátkej recenzie. Zo širokej ponuky som si vybral rozmer 28 x 19 cm, 26 strán, lesklý obal, matné vnútro, tvrdú väzbu a variantu bez čiarového kódu – príplatok 150 Kč.

1. Softvér

Program Saal Designer je spracovaný na výbornú – jednoduchý, prehľadný a intuitívny. Pri typoch písma je na výber odhadom asi stovka fontov. Softvér poskytuje prácu s vrstvami, ponúka na výber rôzne šablóny, kliparty, pozadia a efekty, cez ktoré je možné fotografiu vylepšiť – kontrast, jas, sýtosť farieb, priehľadnosť a mnoho iného. Fotoknihu je možné dať vyplniť fotkami automaticky alebo každá fotografia môže byť ľubovoľne umiestnená do strany. Ja som zvolil systém 1 fotka = 1 strana. Vľavo sa nachádza panel so zložkou, v ktorej som mal vybraté fotografie na tlač a pre niekoho možno drobnosť, ale pri každej je vidieť, či už je fotografia v knihe použitá, čo mi značne uľahčilo prácu pri zoraďovaní.

2. Kvalita tlače

Fotoknihu som mal možnosť vyskúšať už od troch rôznych firiem, no kvalita tlače je jednoznačne najlepšia u Saal Digital. Sýtosť farieb, ostrosť a kontrast sú jednoducho neskutočné. K tomuto bodu viac nemám čo napísať, kvalita je naozaj výborná.




3. Vernosť farieb

Firma ponúka ICC profil pre každý samostatný produkt. Monitor mám kalibrovaný sondou, a tak som sa zopár ľudí, čo už knihu od Saal Digital majú, opýtal na skúsenosti s upravovaním podľa profilu. Jednoznačnú odpoveď som nedostal, tak som sa rozhodol ho nepoužiť, keďže mi výsledok prišiel mierne prehnaný – stratilo sa obrovské množstvo kontrastu a saturácie. Keď sa mi kniha dostala do rúk, mal som možnosť porovnať to s originálnou fotografiou a fotografiou s icc profilom. Výsledok je, že ICC profil to prehnal len o kúsok. Kontrast sedel skoro 1:1 ale so sýtosťou farieb mal profil pravdu. Pri ďalšej tlači by som teda pridal asi 10% sýtosti a možno málinko kontrastu naviac. Rozdiely sú ale naozaj zanedbateľné a vernosť farieb sa dá skúsenosťami dotiahnuť naozaj na vysokú úroveň.

4. Kvalita spracovania

Fotografie sú tlačené na tvrdý a kvalitný papier, kde sú spoločne zlepené dve strany fotopapiera s hrúbkou 0,34 mm. Spracovanie je jednoducho výborné, rohy sú pevné a tvrdé taktiež ako aj samotná väzba. Jedna vec čo mi sa mi pri konkurencii páčila bola jedna prvá prázdna strana na začiatku knihy. V tejto mi to chýbalo, keďže prvá fotografia je nalepená hneď na tvrdej väzbe. Na prázdny papier by bolo možné napísať venovanie alebo nejaké ľubovolné poznámky, čo by som možno potom pridal aj do softvéru ako ľubovoľnú funkciu, povedzme aj za malý príplatok. Na niektorých fotografiách som schválne vytvoril odlesk zo softboxu aby bolo vidno, že matný papier má naozaj len mierne odlesky. Veľmi sa mi páči, že ak je fotografia umiestnená cez obe strany, nedelí ich ani milimeter bieleho pásika. Fotografia je jednotvárna s plynulým prechodom.


5. Rýchlosť spracovania a doručenia

Na webe je uvedené spracovanie do 3 dní a dodanie do 4 dní. Knihu som odoslal cez softvér v stredu 15. marca o 23:02. Hneď na druhý deň mi o 9:49 prišiel e-mail, v ktorom bolo uvedené, že fotokniha bola odoslaná na moju adresu, na ktorú prišla v pondelok 20. marca spoločnosťou DHL. Čo viac dodať. Ako sa hovorí, blesk je ich pomalší brat 🙂

Tip na záver

Jeden malý tip, možno na pousmiatie na záver. Pred odoslaním objednávky si produkt ešte trikrát skontrolujte, aby sa Vám nestalo niečo podobné. Ja som to nejak neustriehol a jedna fotografia mi prechádza na druhú stránku. Moja chyba.

VIDEO

Vo videu sa snažím ukázať celý súhrn tejto recenzie – kvalitu spracovania a kvalitu tlače. Zábery sú točené pod žiarovkou aj pod denným svetlom, aby som ukázal spracovanie pod rôznym typom osvetlenia. Vo videu ukazujem aj odlesky na lesklom obale a matnom vnútre. Na záver videa je ukázaná jedna fotka cez obe strany, kde vidno, resp. nevidno žiadny biely pásik, ktorý by danú fotografiu narúšal.

S fotoknihou od firmy Saal Digital som spokojný, odporúčam ju každému, kto túži vidieť svoje fotografie kvalitne a spoľahlivo vytlačené na papieri. Otáznou už zostáva iba cena, či je človek ochotný investovať do fotoknihy, v tomto konkrétnom prípade a zložení približne 40 €. Na fotky z rodinnej dovolenky to primárne určené asi nie je, no ak máte kvalitné fotografie a požadujete kvalitnú tlač, tento produkt je na to ako vyšitý. Keď sa teda na to pozrieme z pohľadu kvalita/cena, určite to za to stojí.

Prev Jesenno-zimná Čierna skala
Next Kňaží stôl

Pridať komentár