Kňaží stôl

Po festivalovom začiatku leta sme sa s kamošmi vybrali na menej známy kopec v Strážovských vrchoch, na Kňaží stôl. Na kopec sme vyrazili z malej dediny Trebichava, do ktorej by sme asi bez navigácie trafili len veľmi ťažko. Cesta na vrch vedie z dediny po zelenej značke až po Trebichavské sedlo, z ktorého sa púšťame neznačenou cestou smerom hore do strmého kopca. Prichádzame na križovatku a nastáva problém. Cesta vedie vľavo, ale aj vpravo. Chvíľu premýšľame, kontrolujeme mapu a tipujeme, že správne to bude asi vľavo. Po približne pätnástich minútach vychádzame na vrchol, z ktorého sa nám otvára krásny výhľad smerom na Bánovce nad Bebravou. Chcel som fotiť západ slnka, no moje výpočty nejakým spôsobom zlyhali a rozhľad z vrchu smeroval na juh, juhovýchod. Napriek tomu nám počasie doprialo celkom slušný výhľad.





Trebichava

O tejto dedinke som počul prvýkrát, keď sme ju navštívili. Je to posledná dedina smerom od Trenčína, za ňou sú už len husté lesy. Keď sme z kopca dorazili naspäť k autu, dostali sme chuť na pivo. Išli sme sa prejsť s nádejou, že nájdeme miestne pohostinstvo. Veď v každej dedine musí byť poriadny šenk, sme si mysleli. Z omylu nás vyviedol pán, prvý človek, ktorého sme v dedine stretli, že tam žiadny šenk už dlhé roky nie je, pretože dedina už má len zopár posledných obyvateľov a aj on tam je len momentálne na chate. Údaj z wikipedie hovorí o posledných 37 obyvateľoch obce. Na naše prekvapenie nás spomínaný pán pozýva k sebe do dvora a ponúka nám zopár lahodných, orosených pív. S vďačnosťou sa lúčime a mierime na cestu domov, počas ktorej sa zastavujeme ešte na jednom mieste a kocháme sa neuveriteľným výhľadom na hviezdy.

Prev 5 dôvodov prečo fotokniha od Saal Digital
Next Divočina Vysokých Tatier

1 komentár

  1. Krásne zábery, veľmi sa nám všetky páčili. Boli super a tiež tí 4 turisti, ktorí sú nám veľmi povedomí. Žeby bratranci ?

Pridať komentár