Na Liberte k Jadranu

V lete 2015 sa traja chalani (Boris, Maťo a Lukáš) rozhodli na Libertách prejsť zo Slovenska až do chorvátskej Makarskej. Prizvali ma na dokumentovanie ich dobrodružnej cesty ako na fotografie, tak aj na video, z ktorého neskôr vznikol film, ktorý sa nachádza na konci článku. S videom som dovtedy nemal skoro žiadnu skúsenosť, takže som bol nútený dokúpiť aspoň základné potrebné veci, aby video vo finálnom výsledku vyzeralo čo najlepšie. K technike, ktorou som disponoval, som dokúpil ešte mikrofón Rode VideoMic Rycote, videohlavu Manfrotto MVH500AH a z amazonu nejaký neznačkový flycam. Pracoval som s fotoaparátom Canon 6D s objektívmi Canon 100-400/4.5-5.6, Canon 17-40/4 a Sigma 35/1.4. S týmito objektívmi vznikol celý film a všetky fotky, ktoré nájdeš na našej facebook sránke Liberta tour. K hlavnej kamere sme používali ešte zapožičané 2 x GoPro 3+ Black, 1 x GoPro 4 Silver a XiaoMi Yi. Techniku som mal pripravenú, chalanom už len stačilo sadnúť na Libertu, mne do auta a mohli sme vyraziť.




Dvaja chalani – Boris a Maťo – vyrážali o deň skôr, pretože ja s bráchom – Lukáš – sme mali ešte nejaké povinnosti. My sme za nimi vyrazili hneď na druhý deň ráno. Chalani prvý deň točili len s kamerami GoPro a XiaoMi, a preto sa v úvode filmu nenachádza žiadne video zo zrkadlovky. Hneď druhý deň ako sme ich dobehli som na plno začal točiť všetko, čo sa dialo, no popritom som musel stíhať šoférovať plne naloženú dodávku so zvukovou technikou. Prečo so zvukovou technikou, keď chalani išli na bicykloch? Cieľ cesty nebol náhodný. Všetci štyria sme členovia Art Music Orchestra, ktorý mal na Makarskej o 8 dní od nášho štartu odohrať 3 koncerty.




Počas cesty som sa držal pri chalanoch +/- 10km. Každú chvíľu som odparkovával auto na krajniciach rôznych ciest a hľadal vhodný uhol záberu, vhodné miesto, z ktorého by som ich natočil alebo odfotil. Chalani sa nezastavovali, prešli okolo, ja som sadol naspäť do auta, zase som ich obehol, zase zastavil a takto stále dookola na trase dlhej cez 800 kilometrov. Popri točení, fotení, šoférovaní som musel chalanov cez vysielačku ešte aj navigovať. Z filmu vidno, že párkrát som všetky povinnosti naraz nestíhal, a tak sme jednoducho museli zopárkrát zablúdiť, za čo mi boli kolegovia veľmi povďační. Aby to nebolo všetko také jednoduché, držiak na sklo na mobil sa mi zlomil ešte pri odchode z domu, menič z 12V na 230V, ktorý som kúpil z Číny mal síce americkú zásuvku, no myslel som si, že po ceste do Chorvátska nebude žiadny problém kúpiť redukciu. A bol. Mal som aj redukciu z 12V na USB. No to by v tom bol čert, aby USB neprestalo fungovať po pár kilometroch od domu.

Baterky som cestou nabíjal v každom pohostinstve a reštaurácií, kde sme sa zastavili po vodu. Stalo sa mi len jeden večer, že všetkých 5 bateriek som mal do nuly vybité – ten večer, keď civilizácia bola pár desiatok kilometrov za nami a ďalších pár desiatok kilometrov pred nami. Na druhý deň ráno som to ale v prvom pohostinstve napravil a aspoň jednu baterku nabil.





Po úspešnom návrate z Chorvátska som doma zálohoval cez 300Gb materiálu (fotky a video). Film som kvôli iným povinnostiam začal strihať až koncom septembra. Videá som strihal a upravoval v Adobe Premiere a After Effects. Premiéru sme v septembri naplánovali na neurčitý deň, na november. No ja som už vtedy vedel, že to bude presne posledný deň v mesiaci – 30. 11. 2015. Nad strihom som sedel skoro každý deň po dobu dvoch mesiacov. Po dokončení strihu nasledoval základný color grading, s ktorým nie som veľmi spokojný, ale snáď v ďalšom videu to bude lepšie. Film bol nastrihaný, upravený, ale stále to nebolo ono, a tak sme začali písať voice over, ktorý nám pomohol nahrať náš kamarát. Komentár sme nahrávali o polnoci 4 dni pred premiérou, pretože celý zvuk mal ísť ešte na mastering nášmu ďalšiemu kamarátovi. 2 dni pred premiérou bol film už naozaj kompletne hotový a nasledoval render, ktorý trval asi 13 – 14 hodín. Posledný deň pred premiérou som dal video nahrať na Vimeo, kde bolo pripravené posledný večer pred dňom premiéry. Stihli sme to len tak tak, no napriek tomu som rád, že sa nám to podarilo dotiahnuť až do takejto podoby, keďže nikto z nás nikdy žiadny podobný projekt nerobil a na výrobu filmu sme nemali naozaj žiadny mimoriadny rozpočet ani sponzoring. Týmto sa chcem poďakovať všetkým priateľom, ktorí nám pri výrobe nášho dokumentu nezištne pomohli. Ďakujeme

Celý cestopis nájdeš na bit.ly/nlkjcestopis

Prev Slnečné leto 2015
Next Mrazivý Podskalský Roháč

Pridať komentár